Meny Stäng

Kennel

Vi föder upp Flatcoated retriever i liten skala.
Vi har haft Flatcoated retriever sedan år 2000 men vi har även Labradorer av jakttyp och Cairnterrier i familjen.

Vår målsättning är att föda upp friska & samarbetsvilliga hundar för jakt och tävling. 
Friska individer med en funktionell exteriör och goda mentala egenskaper är en förutsättning för att kunna nå dit.
Vi strävar efter att bibehålla och utveckla hundarnas jaktliga egenskaper så att de blir skickliga apportörer och konkurrenskraftiga jakt- och tävlingshundar.

Kenneln består av oss, Ingrid & Hans och våra två barn Gry & Axel. Vi bor i en liten by som heter Dala-Floda som ligger längs Västerdalälven 45 km väster om Borlänge, Dalarna. 

Ingrid

Ingrid, eller Ingo som jag oftast kallas, är den stora hundfantasten i gänget. Jag har alltid älskat hundar och började mitt hundliv med en underbar och vacker liten Engelsk Springer Spanielflicka och därefter blev det ett par tuffa Riesenschnauzers innan valet till slut föll på Flatcoated retrievern år 2000. Strax därefter skaffade vi även den första labradoren av jakttyp. 

Genom åren har jag tränat och tävlat jakt, lydnad, person- & viltspår, sök och räddning. Jag har deltagit i två Tjänstehunds-SM för räddningshundar och vann SM 2003 med SE LCH TJH-R Zebulons Aslan.
Numera är det jakten som ligger närmast hjärtat och hundarna tränas därför mest för jakt; jaktprov, tävlingar och praktisk jakt. Men jag tycker även att det är kul att ställa ut, så ibland blir det även ett och annat ”vänstervarv” på utställningar med våra flattar.

Jag är utbildad instruktör inom Svenska Brukshundklubben och SSRK (Svenska Spaniel & Retrieverklubben) och är engagerad i Flatklubbens jaktkommitté.
Jag försöker njuta av livets goda och anser att den största utmaningen i livet är att få tiden att räcka till allt som är kul och utmanande!

Hans

Hans skaffade efter många år av ”co-drivande” sin första egna hund, en liten labradorfröken 2008. Hans tränar hundarna ofta och mycket(!) och han siktar högt när det väl kommer till tävling.
Hans har varit engagerad i SSRK Dalarnas styrelse som ordförande och är numera med i SSRKs Jaktkommitté. Han har varit tävlingsledare för Unghundsderbyt 2013 i Sången och Unghundsderbyt 2019 i Orsa/Grönklitt, därutöver ett 2-dagars WT i Gagnef 2014 samt Lag-SM 2015.

Hans är före detta elitorienterare som nu har lagt skorna på hyllan, men har fortsatt som banläggare där han haft flera större uppdrag, till exempel World Cup i Idre 2002, Etapp 5 på O-ringen i Sälen 2008 och WM och Worldcup i Mountainbike-orientering 2011. Tävlingsinstinkten har nu bytt fokus, från orientering till hundar!

Actualis

Foto på delar av vår flock, från vänster Phoenix, Bea, Tella & Kenzo (2018).

Prefixet Actualis registrerades av Christina Ek 1997. Kenneln hade sin första kull 1995. ”New kullen” som föddes 2009 är vår första egna kull och Actualis andra.
Christina och Ingrid lärde känna varandra när de skaffade kullsyskonen Tosca (SVCH Zebulons Beila) och Aslan från kennel Zebulons. Frågan om att ta över kennelnamnet kom långt innan Ingrid ens hade tänkt tanken på att bli uppfödare. Men med åren mognade beslutet i takt med att intresset för avel ökade och 2007 togs det avgörande steget och Ingrid övertog kennelnamnet Actualis från Christina. Tack för förtroendet Christina!
Välkommen till oss på Actualis!