Meny Stäng

Om oss

Med uppfödning av Flatcoated retriever och Labradorer sedan 2009.
Flatcoated retrievern, som är vår huvudsakliga ras, har vi haft sedan år 2000. Vi har även Labradorer av jakttyp och en Cairnterrier i familjen. 

Vår målsättning är att föda upp en frisk och sund hund, exteriört och mentalt.
Vi vill försöka behålla våra raser som de lättränade allroundhundar de är, genom att bevara och försöka utveckla både den jaktliga såväl som den exteriöra delen.

Kenneln består av oss, Ingrid & Hans och våra två barn Gry & Axel. Vi bor i en liten by som heter Dala-Floda som ligger längs Västerdalälven 45 km väster om Borlänge. 

Ingrid

Ingrid, eller Ingo som jag oftast kallas, är den stora hundfantasten i gänget. Jag har alltid älskat hundar och började mitt hundliv med en underbar och vacker liten Engelsk Springer Spanielflicka 1995 och därefter blev det ett par tuffa Riesenschnauzers innan valet till slut föll på Flatcoated retrievern år 2000. Strax därefter skaffade vi även den första labradoren av jakttyp. 

Genom åren har jag tränat och tävlat jakt, lydnad, person- & viltspår, sök och räddning. Jag har deltagit i två Tjänstehunds-SM för räddningshundar och vann Räddningshunds-SM 2003 med SE LCH TJH-R Zebulons Aslan.

Numera är det jakten som ligger närmast hjärtat och hundarna tränas därför mest för jakt; jaktprov, tävlingar och praktisk jakt. Men jag tycker även att hundarnas exteriör är viktig och det är väldigt kul att ställa ut, så det blir även en hel del ”vänstervarv” på utställningar med våra Flattar och vår Cairn.

Jag är utbildad instruktör inom Svenska Brukshundklubben och SSRK (Svenska Spaniel & Retrieverklubben) och är engagerad i Flatcoated retriever klubbens jaktkommitté och sitter i styrelsen för Dalarnas kennelklubb.

Jag försöker njuta av livets goda och anser att den största utmaningen i livet är att få tiden att räcka till allt som är kul och utmanande!

Hans

Hans skaffade efter många år av ”co-drivande” sin första egna hund, en liten Labradorfröken 2008. Hans tränar hundarna  ofta och mycket(!) och han siktar högt när det väl kommer till tävling. Han är engagerad i SSRK Dalarnas styrelse som retrieverjaktansvarig samt att han är auktoriserad WT-domare

Hans har varit tävlingsledare för flera större Workingtest genom åren så som Unghundsderbyt 2013 i Sången och 2019 i Orsa/Grönklitt, därutöver ett 2-dagars WT i Gagnef 2014 samt Lag-SM 2015.

Hans är före detta elitorienterare som nu har lagt skorna på hyllan, men har fortsatt som banläggare där han haft flera större uppdrag, till exempel World Cup i Idre 2002, Etapp 5 på O-ringen i Sälen 2008 och WM och Worldcup i Mountainbike-orientering 2011.

Tävlingsinstinkten har nu bytt fokus, från orientering till hundar!

Actualis

Foto på delar av vår flock, från vänster Phoenix, Bea, Tella & Kenzo (2018).

Prefixet Actualis registrerades av Christina Ek 1997 och kenneln hade sin första kull 1995. ”New kullen” som föddes 2009 är vår första egna kull och Actualis andra.

Christina och Ingrid lärde känna varandra när de skaffade kullsyskonen Tosca (SVCH Zebulons Beila) och Aslan (SE LCH TJH-R Zebulons Aslan) från kennel Zebulons. Frågan om att ta över kennelnamnet kom långt innan Ingrid ens hade tänkt tanken på att bli uppfödare. Men med åren mognade beslutet i takt med att intresset för avel ökade och 2007 togs det avgörande steget och Ingrid övertog kennelnamnet Actualis från Christina. Tack för förtroendet Christina!
Välkommen till oss på Actualis!